Under 2013 och 2014 skrev jag på uppdrag av förlaget Bokfabriken i Malmö en reportagebok om den så kallade Tambourinehärvan, en juridisk strid om många miljoner kronor mellan några av landets största artister. Blev i samband med boksläppet också intervjuad i Sydsvenskan och Expressen om boken.

Så här skriver jag på baksidan av “Sanningen bakom Tambourinehärvan (som du kan köpa här och här)

urlNär allt blev offentligt, sommaren 2010, början kändes storyn ganska tydlig. Artisten Jason ”Timbuktu” Diakité har blivit av med fyra miljoner kronor. Pengarna hade hans revisor lånat ut till sina andra klienter – rockband som nu vägrade betala tillbaka.

Ja, de vägrade faktiskt alls erkänna att de lånat något. ”Mina pensionspengar är borta”, rasade Jason Diakité.

Men sen blev det komplicerat.

För det var kanske inte Jason Diakité som var historien epicentrum, utan rockbandet The Hives, en av landets största musikexporter under 2000-talet.

Eller så handlade allt om 1990-talsikonerna The Cardigans, som också visade sig vara djupt insnärjt i det besynnerliga nät av lån som under flera år tycktes ha vävts utifrån företaget Tambourine Studios kontor i Malmö.

Vem var egentligen skyldig vem pengar? Vem hade stulit från vem? Och vad visste egentligen artisterna om hur tiotals miljoner kronor lånades ut och in mellan deras företag?

Så gick åren.

Det sprakade, det rasades, det stämdes och tvistades. Men trots den stora mediala uppmärksamheten gavs få riktiga svar. Åren gick, tvisterna rullade vidare men dimridåerna skingrades aldrig riktigt. Missförstånden bestod. Få orkade sätta sig in i de sex-sju stora tvistemål som ännu inte är avslutade.

I ”Sanningen bakom Tambourinehärvan” berättar journalisten Eskil Fagerström för första gången historien vad som verkligen hände – och vad de många och långa rättsprocesserna mellan banden egentligen handlat om.

”Sanningen bakom Tambourinehärvan” ger en unik inblick i en sällan skildrad del av svensk musikbransch.

Här är en videopresentation av boken.