Svarar på några frågor om min bok i dagens Sydsvenskan. Här är hela texten också, som Elin Falkenström har skrivit.

Varför ville du skriva en bok om Tambourinetvisterna?

– Affären har ju ett rykte om sig att vara så komplicerad. Men egentligen är det inte så svårt, snarare väldigt omfattande. Ett tiotal processer löper parallellt och jag ville lägga pusslet. Jag hade ett intryck av att det fanns en story, en sammanhängande bild som inte kommit fram.

Vad är det som gör härvan så intressant?

– Musikvärlden är oftast en sluten värld, där ingen vill prata om detaljer, som vad man tjänar eller vad man gör med sina pengar. Historien om Tambourinehärvan väcker frågor som: Hur är det att bli stjärna som ung och tjäna mångmiljonbelopp, men aldrig tagit ett huslån eller läst en årsredovisning?

Image

 

Vad består boken av?

– Den bygger på nya intervjuer, mediernas bevakning, handlingar och utdrag från förhandlingar och förhör. Men jag ville också titta på vad som hände innan rättegångarna och den börjar med att beskriva Tambourine Studios och The Hives bakgrund. Sedan följer jag deras samarbete fram till brytningen då skulderna uppdagas, och spelet kring och under de långa rättegångarna i Lunds och Malmös tingsrätter 2012-2014.

Hur hanterade du det omfattande materialet?

– Jo, det gällde ju att hålla tungan rätt i mun. Ett fyrtiotal personer och ett tjugotal företag är inblandade. Jag har lyssnat på en enorm massa förhör, läst otaliga årsredovisningar och inlagor till tingsrätten och försökt att utifrån det skapa en levande berättelse. Jag såg på det som ett mysterium som skulle lösas och då blev det väldigt spännande.

Är det någon som varit emot boken?

– Ja, The Hives tycker att jag tagit Tambourines sida. Det är tråkigt. Samtidigt måste jag ju dra mina egna slutsatser. Dessutom har nu två tingsrätter dömt emot dem, så jag är ju inte ensam i mitt sätt att se på vad som hänt.

Vad har varit mest uppseendeväckande med att bevaka hela den här härvan?

– The Hives advokats agerande. Som jag ser det har hon lett in dem i processer som varit väldigt svåra att vinna. Det har varit misstag som kostat dem enorma summor. Även journalisternas arbetssätt har varit anmärkningsvärt. Man har bara skrivit rakt av vad de inblandade artisterna sagt, även sådant som visat sig vara rena lögner, utan att sätta sig in i det eller ifrågasätta.

Hur ser läget ut just nu?

– Allt är långt ifrån avgjort. Målet mellan Cardigans och The Hives behandlas just nu i hovrätten och dom kommer antagligen i slutet av sommaren. Även målet mellan Hives och Tambourine ska avgöras i hovrätten, men det är oklart när det blir.

Och varför skrev du boken nu, innan allt är klart?

– Det känns som att det är nu det är aktuellt, och i och med de två domarna från tingsrätten tycker jag man får en tydlig fingervisning om hur det kommer sluta. I alla fall juridiskt.

Vem tycker du ska läsa boken?

– Är man intresserad av musikbranschen så tror jag man uppskattar den. Den ger en inblick i en värld man inte läser om så ofta. En lång utdragen historia som börjar med att alla är polare och litar på varandra, men som slutar i en tragedi utan vinnare. Förutom de inblandade advokaterna som har fått mycket jobb, förstås.

Blir du intresserad finns boken – i print och som e-bok – att köpa på Adlibris och Bokus.