Tagliatelle med tryffel i Norcia

Den lilla staden Norcia i östra delen av Umbrien är känd för två saker. Den ena är de skickliga slaktare och charkuterister som av tradition finns här – så välkända är de att ordet norcineria faktiskt används som en beteckning på kötthandlare och slaktare i resten av landet. Inte minst vimlar det av vildsvin – cinghiale – i bergen runt byn.

Norcias andra storhet är den svarta tryffeln, tartufo. Här finns firman Urbani, som kontrollerar i stort sett halva världshandeln med den unika och tokdyra delikatessen. Den lilla svampen växer som en parasit på rötterna på lövträd (främst ek) och måste letas upp med hjälp av särskilt tränade hundar. Givetvis helst nattetid, så att ingen annan av tryffeljägarna får nys om ens favoritställen. Vilket kanske är begripligt: ett kilo tryffel av god kvalitet kan kosta runt 45 000 kronor i handeln.

Image 

När jag besökte Norcia hösten 2007 ville jag förstås prova. Den ärligaste smakupplevelsen med tryffel är förmodligen bara färsk, handgjord pasta, lite oliv olja – och så färskriven tryffel ovanpå det. Tallriken (som är just den som syns på bilden ovan) gick nog lös på 25 euro, men det var den värd. Smaken var stor, aromatisk och intensiv. Magisk mat.

 

1 kommentar

  1. Lena Fagerström

    mars 27, 2014 at 10:21 f m

    Nu startar nya boken! Heja dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*